ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

CR INDEX 2012

Βράβευση των πιο κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνων εταιρειών

από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης

 

 

Αθήνα, 21 Μαϊου 2013 – Βραβεύτηκαν χθες, 20 Μαϊου, σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ξενοδοχείο Divani Caravel, οι 14 εταιρείες που διακρίθηκαν το 2012 για τις επιδόσεις τους στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών, βάσει του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index).

 

Η αξιολόγηση εταιρειών κατά τον CR Index - διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο του κορυφαίου βρετανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Business in the Community (BITC) για τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων εταιρειών και οργανισμών στο κομμάτι της Εταιρικής Ευθύνης - πραγματοποιείται φέτος στην Ελλάδα για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute).

 

Oι εταιρείες που συμμετέχουν διαχρονικά στην αξιολόγηση κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους και να βελτιώσουν – σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά – τις επιδόσεις τους, παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια της αξιολόγησης φέτος παρουσίασαν αυξημένη δυσκολία, λόγω της αναθεώρησής τους από to BITC, που προσπαθεί διαρκώς να ανανεώνει τη μεθοδολογία του, καθρεφτίζοντας τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στο χώρο της Εταιρικής Ευθύνης. Παράλληλα, νέες εταιρείες συμμετείχαν φέτος στην αξιολόγηση, διευρύνοντας την “οικογένεια” του CR INDEX[1].

 

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του CR Index, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες επιθεώρησαν με βάση διεθνή πρότυπα και κριτήρια τις επιδόσεις και τη συμβολή των επιχειρήσεων στους τέσσερις βασικούς πυλώνες που αξιολογεί ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά.

 

Σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Platinum, Gold, Silver και Bronze. Φέτος στην Ελλάδα, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι ακόλουθες εταιρείες:

 

 • στην κατηγορία PLATINUM: DIAGEO Hellas, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς
 • στην κατηγορία GOLD: Ideales, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
 • στην κατηγορία SILVER: GENESIS Pharma, MAMIDOIL JETOIL, Novartis Hellas, VODAFONE
 • στην κατηγορία BRONZE: ALPHA BANK, SCA Hygiene Products, ΔΕΠΑ

 

Επιπλέον, δόθηκε ένα βραβείο ανά επίπεδο διάκρισης για να τιμήσει την εταιρεία με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή της αξιολόγηση, καθώς και ένας ειδικός έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index στην εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο:

 

 • Best progress PLATINUM award: DIAGEO Hellas, ΟΤΕ
 • Best Progress GOLD award: EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
 • Best progress SILVER award: GENESIS Pharma
 • Best progress BRONZE award: ΔΕΠΑ
 • Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
 • Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
 • Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Novartis Hellas
 • Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: VODAFONE

 


 

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία απονομής των βραβείων οι: Ντίνος Ανδριανόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας, Γιάννος Γραμματίδης, Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ελένη Δοντά, Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Ελέγχου Επικοινωνίας, Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας, Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Διοίκησης, Νίκος Μπιλίρης, Α’ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, Χάρης Οικονομόπουλος, Πρόεδρος Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Τραυλός, Πρύτανης ΑLBA Business School, Στέλιος Σταυρίδης, Πρόεδρος Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, Σεραφείμ Τσόκας, Γ.Γ. Υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Χαραλάμπης, Μέλος Δ.Σ. Ινστιτούτου Επικοινωνίας.

 

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο κ. Γιώργος Αυλωνίτης, Καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ακολούθησε ομιλία της κ. Blanca Grey, Senior Manager, CR Index, Marketplace Sustainability Team στο BITC, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση προς τιμήν των πέντε χρόνων της συνεργασίας του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης με το BITC, για τη διενέργεια των αξιολογήσεων του CR INDEX στην Ελλάδα.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας τη σημασία της Εταιρικής Ευθύνης για τις σύγχρονες επιχειρήσεις: «Σε αυτήν ακριβώς τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η σημασία της ενσωμάτωσης της Εταιρικής Ευθύνης στη στρατηγική και την καθημερινή πρακτική της επιχείρησης, παύει να είναι πολυτέλεια. Καθίσταται πλέον κάτι περισσότερο από αναγκαιότητα. Στο βαθμό που η επιχείρηση θα επενδύσει στρατηγικά στην Εταιρική Ευθύνη, θα επιβιώσει της οικονομικής ύφεσης και της έντονης φθοράς της εμπιστοσύνης καταναλωτών και πολιτών προς επιχειρήσεις και οργανισμούς, και θα συνεχίσει την πορεία της προς μία βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε.

 

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης ο κ. Μαύρος ανακοίνωσε τη διεύρυνση του Δ.Σ. του Ινστιτούτου με στελέχη γνωστά στην αγορά για τη γνώση και την εμπειρία τους στην ΕΚΕ: την κ. Αναστασία Αγγελή, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων Diageo Hellas, την κ. Λένα Μαμιδάκη, Διευθύντρια Μάρκετινγκ, Επικοινωνίας, ΕΚΕ της ΜΑΜΙDOIL JETOIL, τον κ. Μηνά Μαυρικάκη, Διευθυντή Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, και την κ. Ντέπη Τζιμέα, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ. Η κίνηση αυτή θα ενδυναμώσει το άνοιγμά του Ινστιτούτου προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και θα συμβάλει στην ενσωμάτωση όσο το δυνατόν περισσότερων καλών πρακτικών. Παράλληλα, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης θα είναι έτσι καλύτερα τοποθετημένο για τη δημιουργία και την προώθηση θεσμών, όπως το “Sustainable Leadership Forum - Forum Αειφορικής Ηγεσίας”, το οποίο παρουσίασε συνοπτικά κατά την Τελετή Βράβευσης ο κ. Γιάννης Φρέρης, Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου. Στο Sustainable Leadership Forum, CSR Managers και εκπρόσωποι φορέων, ΜΚΟ και Ινστιτούτων, θα δημιουργήσουν ένα «μανιφέστο» αρχών και αξιών, ως βάση για μία ένωση γνώσης και δύναμης στελεχών δραστήριων στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης. Στόχος της ένωσης αυτής θα είναι να συμβάλει στην προώθηση κοινών δράσεων και στην ετήσια αξιολόγηση και βράβευση των «ηγετών της Αειφορίας».

 

Τη μεθοδολογία της αξιολόγησης που πραγματοποιείται βάσει των κριτηρίων του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης, τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης, καθώς και τα συγκριτικά αποτελέσματα των πέντε χρόνων παρουσίας του CR Index στην Ελλάδα παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας, o οποίος συντόνισε και τις βραβεύσεις των εταιρειών που διακρίθηκαν, μαζί με την κ. Μαρία Λαζαρίμου, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου. Ο κ. Αυλώνας τόνισε ότι ο συνολικός τζίρος των εταιρειών που συμμετέχουν στο CR Index εκπροσωπεί το 8% περίπου του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα παρατηρείται διαχρονική άνοδος του μέσου όρου βαθμολογίας και των επιδόσεων τους.

 

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα Real News, ο ραδιοφωνικός σταθμός Real FM, και η Direction Εκδοτικός Οργανισμός. Υποστηρικτές ήταν οι εταιρείες Advocate/Burson-Marsteller, Centre for Sustainability and Excellence (CSE) και PRC Group/The Management House.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CORPORATE RESPONSIBILITY INSTITUTE

 

Το Corporate Responsibility Institute (Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, www.cri.org.gr) είναι μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που έχει αναλάβει σε συνεργασία με το BITC (Business in the Community) την αποκλειστική εκπροσώπηση του CR Index στην Ελλάδα. Στόχος είναι να παρέχει στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης και σημείο αναφοράς για την αναγνώριση των επιδόσεών τους σε θέματα ΕΚΕ με βάση διεθνή κριτήρια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CORPORATE RESPONSIBILITY INDEX ΚΑΙ ΤΟ BUSINESS IN THE COMMUNITY

 

Το BITC, υπό την προεδρία του Πρίγκιπα της Ουαλίας, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και υποστηρίζει εδώ και 26 χρόνια κορυφαίους οργανισμούς και επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να ενσωματώσουν καλές πρακτικές στις λειτουργίες τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτύξει το CR Index, το οποίο αποτελεί Εθνικό Δείκτη και κορυφαίο σημείο αναφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, για την συγκριτική αξιολόγηση επιχειρήσεων ως προς τις επιδόσεις τους στον τομέα της ΕΚΕ και πιο συγκεκριμένα στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της: Εργαζόμενοι, Περιβάλλον, Κοινωνία και Αγορά.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με: Γεωργία Αγγελοπούλου (210 6931032, info@cri.org.gr)[1] Το Δελτίο Τύπου συνοδεύεται από τον Πίνακα των Συγκριτικών Αποτελεσμάτων του CR INDEX κατά τα πέντε χρόνια που η αξιολόγηση διενεργείται στην Ελλάδα. (2008-2012)