ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

CR INDEX 2011

Βράβευση των πιο κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνων εταιρειών

 

Αθήνα, 4 Απριλίου 2012 – Βραβεύτηκαν εχθές, 3 Απριλίου, σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ξενοδοχείο Divani Caravel, οι 15 εταιρείες που διακρίθηκαν το 2011 για τις επιδόσεις τους στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών, βάσει του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index).

 

Η αξιολόγηση εταιρειών κατά τον CR Index πραγματοποιείται φέτος στην Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute). Oι εταιρείες που συμμετέχουν διαχρονικά στην αξιολόγηση κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους και να βελτιώσουν – σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά – τις επιδόσεις τους, ενώ προστέθηκαν και νέες επιχειρήσεις στη διαδικασία.

 

Για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα, διακρίθηκαν εταιρείες στο ανώτατο επίπεδο PLATINUM του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης, σηματοδοτώντας έτσι και έμπρακτα την ωρίμανση του θεσμού του CR Index, καθώς και την ποιοτική αναβάθμιση της δέσμευσης των ελληνικών εταιρειών στην κοινωνική και περιβαλλοντική τους δράση.

 

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του CR Index, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες επιθεώρησαν με βάση διεθνή πρότυπα και κριτήρια τις επιδόσεις και τη συμβολή των επιχειρήσεων στους τέσσερις βασικούς τομείς που αξιολογεί ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά.

 

Σύμφωνα με το δείκτη, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Platinum, Gold, Silver και Bronze. Φέτος στην Ελλάδα, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι ακόλουθες εταιρείες:

 

 • στην κατηγορία PLATINUM: Coca-Cola Τρία Έψιλον, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Τράπεζα Πειραιώς
 • στην κατηγορία GOLD: DIAGEO Hellas, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ
 • στην κατηγορία SILVER: Aldemar Hotels & Spa, BSH Οικιακές Συσκευές, Genesis Pharma, GlaxoSmithKline, Ideales, Mamidoil Jetoil, Novartis Hellas, Γέφυρα
 • στην κατηγορία BRONZE: ΔΕΠΑ

 

Επιπλέον, δόθηκε ένα βραβείο ανά κατηγορία διάκρισης για να τιμήσει την εταιρεία με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή της αξιολόγηση, καθώς και ένας ειδικός έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index στην εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο:

 

 • Best progress PLATINUM award: Τράπεζα Πειραιώς
 • Best Progress GOLD award: Eλληνικά Πετρέλαια
 • Best progress SILVER award: Μamidoil Jetoil
 • Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: DIAGEO Hellas
 • Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: OTE
 • Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: BSH Οικιακές Συσκευές
 • Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: Αθηναϊκή Ζυθοποιία

 

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία απονομής των βραβείων οι: Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Αντιπρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας, Δημήτρης Ασημακόπουλος, Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας, Βασίλης Βαζάκας, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού, Γεώργιος Καββαθάς, Αντιπρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας, Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Διοίκησης, Σταύρος Λεούσης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελέγχου Επικοινωνίας,

 

 

 

 

Αντώνης Μεγγούλης, Διευθυντής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας.

 

Τους προσκεκλημένους της βραδιάς καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, o οποίος ανέφερε: «Η περίοδος οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε συνοδεύεται από μία έντονη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς επιχειρήσεις, οργανισμούς και πολιτικούς σχηματισμούς. Η ενσωμάτωση των αρχών της Εταιρικής Ευθύνης στην στρατηγική και τη δράση της εταιρείας – όταν αυτή γίνεται αντιληπτή ως σοβαρή μακροπρόθεσμη επένδυση - συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης καταναλωτών, συνεργατών κι εργαζομένων. Συμβάλλει εν τέλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών χαρίζοντάς τους ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε εκείνες που αποτυγχάνουν να ακούσουν τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Ο CR Index αποτελεί ένα αναγνωρισμένο εργαλείο που μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια των εταιρειών για αντικειμενική και διαφανή μέτρηση των επιδόσεων τους στην Εταιρική Ευθύνη, ωθώντας τες σε διαρκώς υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης».

 

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο συγγραφέας, κ. Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος τόνισε: «Η έκρηξη της παθολογίας του Ελληνικού πολιτικού συστήματος μας έχει οδηγήσει στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Ωστόσο, καθώς το κράτος θεωρείται παραδοσιακά ο καλός της ιστορίας, έχει διαμορφωθεί στο μέσο πολίτη η αντίληψη ότι ο επιχειρηματίας είναι ο κακός. Η λανθασμένη αυτή αντίληψη πρέπει να αναστραφεί. Η κακή και ανεύθυνη επιχειρηματικότητα, είναι ο κακός, όπως και το κακό, στρεβλό και διεφθαρμένο κράτος. Αντίθετα, κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του έχει συμφέρον να ζει σε μία αγορά όπου δραστηριοποιούνται υπεύθυνες επιχειρήσεις, όπως έχει συμφέρον να ζει σε ένα ηθικό και ευνομούμενο κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης που επιβραβεύει το ευ και υπευθύνως επιχειρείν πρέπει να στηρίζεται και να προβάλλεται».

 

Τη μεθοδολογία της αξιολόγησης που πραγματοποιείται βάσει των κριτηρίων του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης, τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης, καθώς και τα συγκριτικά αποτελέσματα των τεσσάρων χρόνων παρουσίας του CR Index στην Ελλάδα παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας, o οποίος συντόνισε και τις βραβεύσεις των εταιρειών που διακρίθηκαν, από κοινού με την κ. Μαρία Λαζαρίμου, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου.

 

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα Real News, ο ραδιοφωνικός σταθμός Real FM, και οι εκδόσεις Direction. Υποστηρικτές ήταν οι εταιρείες Advocate/Burson-Marsteller, Centre for Sustainability and Excellence (CSE) και PRC Group/The Management House.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CORPORATE RESPONSIBILITY INSTITUTE

 

Το Corporate Responsibility Institute (Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, www.cri.org.gr) είναι μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που έχει αναλάβει σε συνεργασία με το BITC (Business in the Community) την αποκλειστική εκπροσώπηση του CR Index στην Ελλάδα. Στόχος είναι να παρέχει στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης και σημείο αναφοράς για την αναγνώριση των επιδόσεών τους σε θέματα ΕΚΕ με βάση διεθνή κριτήρια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CORPORATE RESPONSIBILITY INDEX ΚΑΙ ΤΟ BUSINESS IN THE COMMUNITY

 

Το BITC, υπό την προεδρία του Πρίγκιπα της Ουαλίας, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και υποστηρίζει εδώ και 26 χρόνια κορυφαίους οργανισμούς και επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να ενσωματώσουν καλές πρακτικές στις λειτουργίες τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτύξει το CR Index, το οποίο αποτελεί Εθνικό Δείκτη και κορυφαίο σημείο αναφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, για την συγκριτική αξιολόγηση επιχειρήσεων ως προς τις επιδόσεις τους στον τομέα της ΕΚΕ και πιο συγκεκριμένα στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της: Εργαζόμενοι, Περιβάλλον, Κοινωνία και Αγορά.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με: Γεωργία Αγγελοπούλου (210 6931032, info@cri.org.gr