ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Βράβευση των πιο κοινωνικά υπεύθυνων εταιρειών

σύμφωνα με τον

ΕΘΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

 

 

Αθήνα, 7 Απριλίου 2011 – Ανακοινώθηκαν χτες με μεγάλη επιτυχία τα αποτελέσματα του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης βάσει της αξιολόγησης του τρίτου CR Index στην Ελλάδα. Σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες, 6 Απριλίου, στο Hilton βραβεύτηκαν οι 17 πιο κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

 

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του CR Index, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες - αξιολογητές επιθεώρησαν με βάση τα διεθνή πρότυπα και κριτήρια τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης και την επίδρασή τους στην κοινωνία, το περιβάλλον, την αγορά και τους εργαζομένους. Φέτος, οι εταιρείες που συμμετέχουν διαχρονικά στην αξιολόγηση κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους και να βελτιώσουν – σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά – τις επιδόσεις τους, ενώ προστέθηκαν και νέες επιχειρήσεις στη διαδικασία.

 

Σύμφωνα με το δείκτη, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Platinum, Gold, Silver και Bronze. Στην Ελλάδα, φέτος διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι ακόλουθες εταιρείες:

 

  • στην κατηγορία Gold: η Αθηναϊκή Ζυθοποιία A.E., ο ΟΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς, η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η DIAGEO Hellas S.A.
  • στην κατηγορία Silver: η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. (Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου), η Εθνική Τράπεζα, η  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και η Piscines Ideales
  • στην κατηγορία Bronze: η ΓΕΝΕΣΙΣ ΦΑΡΜΑ, η ΟΠΑΠ Α.Ε., η Aldemar Hotels & Spa, η Alpha Bank, η DIXONS SOUTH – EAST EUROPE Α.Ε.Β.Ε. (Κωτσόβολος), η MAMIDOIL JETOIL A.E., η Novartis Hellas A.E.B.E. και η Regency Entertainment

 

Επιπλέον δόθηκαν διακρίσεις ανά κατηγορία στις εταιρείες με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή τους αξιολόγηση:

 

  • Best progress gold award: Αθηναϊκή Ζυθοποιία A.E.
  • Best progress silver award: ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.
  • Best progress bronze award: ΓΕΝΕΣΙΣ ΦΑΡΜΑ

 

Ενώ τιμήθηκαν με ειδικό έπαινο και οι εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις στον καθένα από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της Εταιρικής Ευθύνης:

 

  • Για την αγορά: στη Coca-Cola Τρία Έψιλον
  • Για το εργασιακό περιβάλλον: στη Piscines Ideales
  • Για την κοινωνία: στην Regency Entertainment
  • Για το περιβάλλον: στην Τράπεζα Πειραιώς

 

 

 

 

 

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία απονομής των βραβείων οι: Γιάννης Ραγκούσης, Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Τσέκος, Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Νικολόπουλος, Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Αναλυτής, Πρόεδρος του Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος, , και Στέργιος Χατζηνικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος Real Media A.Ε., ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI – Corporate Responsibility Institute), κ. Δημήτρης Γ. Μαύρος, ανέφερε: «Ιδίως σήμερα, εν μέσω κρίσης και ύφεσης, η Εταιρική Ευθύνη αποτελεί αναγκαίο εργαλείο των εταιρειών προκειμένου να επιτύχουν, πρώτον, να ανατρέψουν το σκεπτικισμό που αντιμετωπίζουν ως προς την ειλικρίνειά του ενδιαφέροντός τους για το περιβάλλον και την κοινωνία, δεύτερον, να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και των καταναλωτών, και τρίτον, να αυξήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, πέρα από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, και την μακροπρόθεσμη αξία του οικονομικού και κοινωνικού τους κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο CR Index αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο που μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια των εταιρειών για αντικειμενική και διαφανή μέτρηση, διαχείριση και δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων Εταιρικής Ευθύνης που εφαρμόζουν.»

 

 Την παρουσίαση της Μεθοδολογίας και των Αποτελεσμάτων του δείκτη CRI έκανε ο Αντιπρόεδρος του CR Institute, κ. Νίκος Αυλώνας, ο οποίος εξήγησε τη διαδικασία και παρουσίασε τα συγκριτικά αποτελέσματα.

 

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Deloitte, ενώ την επικοινωνιακή κάλυψη είχαν αναλάβει, η εφημερίδα Real News, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, και οι εκδόσεις Direction. Υποστηρικτές ήταν η εταιρία Advocate/Burson-Marsteller, το Centre for Sustainability and Excellence (CSE) και το PRC Group/The Management House .

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CORPORATE RESPONSIBILITY INSTITUTE

 

Το Corporate Responsibility Institute (Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, www.cri.org.gr) είναι μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που έχει αναλάβει σε συνεργασία με το BITC (Business in the Community) την αποκλειστική εκπροσώπηση του CR Index στην Ελλάδα. Στόχος είναι να παρέχει στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης και σημείο αναφοράς για την αναγνώριση των επιδόσεών τους σε θέματα ΕΚΕ με βάση διεθνή κριτήρια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CORPORATE RESPONSIBILITY INDEX ΚΑΙ ΤΟ BUSINESS IN THE COMMUNITY

 

Το BITC, υπό την προεδρία του Πρίγκιπα της Ουαλίας, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και υποστηρίζει εδώ και 26 χρόνια κορυφαίους οργανισμούς και επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να ενσωματώσουν καλές πρακτικές στις λειτουργίες τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτύξει το CR Index, το οποίο αποτελεί Εθνικό Δείκτη και κορυφαίο σημείο αναφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, για την συγκριτική αξιολόγηση επιχειρήσεων ως προς τις επιδόσεις τους στον τομέα της ΕΚΕ και πιο συγκεκριμένα στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της: Εργαζόμενοι, Περιβάλλον, Κοινωνία και Αγορά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με:

 

Advocate / Burson-Marsteller:   Μαρίνα Λιμπέρη, 210 6931006,

mliberi@advocate-bm.gr , info@cri.org.gr