Ενημερωτική Συνάντηση CR Ιndex, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων που

δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2009 - Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιουνίου, ενημερωτική συνάντηση του CR Index από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (CRI – Corporate Responsibility Institute), στο Ξενοδοχείο Pentelikon, με τη συμμετοχή του κ. Patrick Mallon, International Director & Director of Benchmarking & Reporting του BITC (Business in the Community), Αξιολογητών, Μελών του Ινστιτούτου, εταιριών που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους σε θέματα εταιρικής ευθύνης στο CR Index 2008 και άλλων επιχειρήσεων από την ελληνική αγορά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε υπό τη μορφή Breakfast Meeting, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν την εμπειρία τους και να ανταλλάξουν απόψεις για τη συμμετοχή τους στον Πρώτο Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης, αλλά και να ενημερώσουν λεπτομερώς τους εκπροσώπους των προσκεκλημένων εταιριών που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία συμμετοχής και αξιολόγησης του CR Index. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα οφέλη των εταιριών που επιλέγουν να συμμετάσχουν στο Δείκτη αλλά και στα σχόλια των επιχειρήσεων που βραβεύτηκαν στο CR Index 2008 και οι οποίες μοιράστηκαν την εμπειρία συμμετοχής τους με όλους τους παρευρισκομένους.

Την παρουσίαση της Διαδικασίας του δείκτη CRI και του πώς αυτή ωφελεί τις επιχειρήσεις έκανε ο κ. Patrick Mallon, International Director & Director of Benchmarking & Reporting του BITC. Ο κ. Mallon εξήγησε τη διαδικασία και παρουσίασε αποτελέσματα ερευνών, σημειώνοντας ότι οι εταιρίες, που επιλέγουν συνειδητά να ενσωματώσουν την Εταιρική Ευθύνη στη στρατηγική τους, με μακροπρόθεσμους στόχους, δημιουργούν ξεκάθαρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και σημείωσε ότι «Οι εταιρίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις διαρκούς βελτίωσης στους τομείς που πιθανώς δεν έχουν θέσει ακόμα ως προτεραιότητα στις πολιτικές τους. Επίσης, μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης ενεργοποιείται ένας μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων της επιχείρησης με αποτέλεσμα να κατανοούν καλύτερα την αληθινή σημασία της Εταιρικής Ευθύνης και να αυτοαξιολούνται συνεχώς». Τέλος, χαρακτήρισε το CR Index ως ένα «ισχυρό στρατηγικό εργαλείο που βοηθάει τις επιχειρήσεις στη διαχείριση, μέτρηση και δημοσιοποίηση των επιμέρους επιπτώσεων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στην κοινωνία και το περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI – Corporate Responsibility Institute), Δημήτρης Γ. Μαύρος, υπογράμμισε ότι: «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο ως ανάγκη για τις επιχειρήσεις καθώς αποτελεί εργαλείο στρατηγικής για τη διοίκηση των εταιριών. Ταυτόχρονα, λειτουργεί και ως μέσο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ αγοράς και επιχειρήσεων, ενώ θα αποτελέσει σημαντική αναγκαιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο μέσα στα επόμενα χρόνια».

Με τη σειρά του ο Αντιπρόεδρος του CRI, κ. Νίκος Αυλώνας, επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο αξιολόγησαν οι εταιρίες που βραβεύτηκαν την εμπειρία τους στο CR Index, εξέφρασε την πρόθεση να αξιοποιηθούν εποικοδομητικά όλα τα σχόλια τους και κάλεσε τις εταιρίες να επαναλάβουν τη συμμετοχή τους και την επόμενη χρονιά, ενθαρρύνοντας παράλληλα και άλλες εταιρίες να δηλώσουν συμμετοχή για πρώτη φορά.

Σημειώνεται ότι ο Δείκτης CR χρησιμοποιείται σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία και η Αυστραλία ως εθνικός δείκτης μέτρησης της απόδοσης των επιχειρήσεων στον τομέα της εταιρικής ευθύνης, και, κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του στην Ελλάδα, συμμετείχε σημαντικός αριθμός αξιόλογων ελληνικών εταιριών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Όλες οι εταιρίες αξιολογούνται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες – αξιολογητές οι οποίοι επιθεωρούν με βάση τα διεθνή πρότυπα και κριτήρια τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στον τομέα της εταιρικής ευθύνης και την επίδρασή τους στην κοινωνία, το περιβάλλον, την αγορά και στους εργαζομένους.

Θυμίζουμε ότι υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων ενός οργανισμού: Platinum, Gold, Silver και Bronze. Στην Ελλάδα φέτος διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι ακόλουθες εταιρίες στην κατηγορία Silver: η Coca-Cola Τρία Έψιλον, η DIAGEO Hellas, ο OTE και η Τράπεζα Πειραιώς. Στην κατηγορία Bronze διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι: ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. (Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου), MICROSOFT Ελλάς, Piscines Ideales και Regency Entertainment.

Ως προθεσμία υποβολής στοιχείων για το CR Index 2009 έχει οριστεί η 15η Οκτωβρίου 2009.ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CORPORATE RESPONSIBILITY INSTITUTE

Το Corporate Responsibility Institute (Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, www.cri.org.gr) είναι μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που έχει αναλάβει σε συνεργασία με το BITC (Business in the Community) την αποκλειστική εκπροσώπηση του CR Index στην Ελλάδα. Στόχος είναι να παρέχει στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης και σημείο αναφοράς για την αναγνώριση των επιδόσεών τους σε θέματα ΕΚΕ με βάση διεθνή κριτήρια.ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CORPORATE RESPONSIBILITY INDEX ΚΑΙ ΤΟ BUSINESS IN THE COMMUNITY

Το BITC, υπό την προεδρία του Πρίγκιπα της Ουαλίας, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και υποστηρίζει εδώ και 25 χρόνια κορυφαίους οργανισμούς και επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να ενσωματώσουν καλές πρακτικές στις λειτουργίες τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτύξει το CR Index, το οποίο αποτελεί Εθνικό Δείκτη και κορυφαίο σημείο αναφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, για την συγκριτική αξιολόγηση επιχειρήσεων ως προς τις επιδόσεις τους στον τομέα της ΕΚΕ και πιο συγκεκριμένα στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της: Εργαζόμενοι, Περιβάλλον, Κοινωνία και Αγορά.