Απονομή Βραβείων του Πρώτου CR Ιndex στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο

Εταιρικής Ευθύνης

Αθήνα, 9 Απριλίου 2009 - Με ιδιαίτερη επιτυχία και με αφορμή την απονομή των βραβείων του Πρώτου CR Index στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 8 Απριλίου, επίσημη εκδήλωση βράβευσης των 8 εταιριών που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στον τομέα της εταιρικής ευθύνης, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους στην Ελληνική Επιχειρηματική Κοινότητα.

Κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του δείκτη CR, που χρησιμοποιείται σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία και η Αυστραλία ως εθνικός δείκτης μέτρησης της απόδοσης των επιχειρήσεων στον τομέα της εταιρικής ευθύνης, συμμετείχε σημαντικός αριθμός αξιόλογων Ελληνικών εταιριών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Όλες οι εταιρίες αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες – αξιολογητές οι οποίοι επιθεώρησαν με βάση τα διεθνή πρότυπα και κριτήρια τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στον τομέα της εταιρικής ευθύνης και την επίδρασή τους στην κοινωνία, το περιβάλλον, την αγορά και στους εργαζομένους.

Σύμφωνα με το δείκτη, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων ενός οργανισμού: Platinum, Gold, Silver και Bronze. Στην Ελλάδα φέτος διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι ακόλουθες εταιρίες στην κατηγορία Silver: η Coca-Cola Τρία Έψιλον, η DIAGEO Hellas, ο OTE και η Τράπεζα Πειραιώς. Στην κατηγορία Bronze διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι: ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. (Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου), MICROSOFT Ελλάς, Piscines Ideales και Regency Entertainment.

Τη βράβευση των εταιριών τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία απονομής των βραβείων ο Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕ, κ. Ντίνος Λαμπρινόπουλος, ο Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, κ. Αριστείδης Μπελλές και η κα Μπέττυ Τσακαρέστου, μέλος ΔΣ του Ινστιτούτου Επικοινωνίας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI – Corporate Responsibility Institute), Δημήτρης Γ. Μαύρος, υπογράμμισε τη σημασία του CR Index ως ένα κορυφαίο εργαλείο αξιολόγησης: «Αυτό που έλειπε μέχρι σήμερα από την προσπάθεια εταιριών και οργανώσεων που ασχολούνται με την προώθηση της έννοιας και των πρακτικών της ΕΚΕ, ήταν ένας δείκτης για την απόδοση των οργανισμών και επιχειρήσεων στον τομέα αυτό. Επομένως, ο δείκτης CR, ο πρώτος Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης, είναι απαραίτητος και σαν benchmarking αλλά και σαν μέτρηση που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε και να ασχοληθούμε με σοβαρότητα και επαγγελματισμό με την ΕΚΕ.»

Την παρουσίαση της Μεθοδολογίας και των Αποτελεσμάτων του δείκτη CRI έκανε ο Αντιπρόεδρος του CR Institute, κ. Νίκος Αυλώνας, ο οποίος εξήγησε τη διαδικασία και παρουσίασε τα συγκριτικά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι με βάση τα αυστηρά κριτήρια του CR Index, δεν υπήρξαν εταιρείες για φέτος που να διακριθούν στις κατηγορίες Platinum και Gold: «Τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς υποδεικνύουν ότι οι εταιρίες χρειάζεται να κάνουν και άλλα βήματα για να ενσωματώσουν την Εταιρική Ευθύνη στη στρατηγική τους. Αδιαμφισβήτητα, η συστηματική χρήση του δείκτη μπορεί να συμβάλλει στην πλήρη ενσωμάτωση της ΕΚΕ στη συνολική στρατηγική της επιχείρησης και στη δημιουργία ξεκάθαρου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.»

Μεγάλος Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο ΟΠΑΠ, ενώ την επικοινωνιακή κάλυψη είχε αναλάβει η εταιρία Advocate/Burson-Marsteller, η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και οι εκδόσεις Direction. Υποστηρικτές ήταν το PRC Group/The Management House και το Centre for Sustainability and Excellence (CSE).