ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

12 κορυφαίες επιχειρήσεις διακρίνονται για τις υψηλές επιδόσεις τους
στην Εταιρική Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη βάσει των διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης
ESG του CR Index

Για 13η  συνεχή χρονιά, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης στηρίζει και επιβραβεύει την Εταιρική Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη που εντάσσεται στην επιχειρηματική στρατηγική


 

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2021

 

Σε μια ξεχωριστή, υβριδική εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, με την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, βραβεύτηκαν οι 12 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2020, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά πρακτικές Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index και το CRI Pass.

 

Τη φετινή εκδήλωση προλόγισαν η κα. Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ Χαιρετισμό απεύθυναν ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Την εκδήλωση άνοιξε η δημοσιογράφος κα. Μαρία Ακριβού και οι εταιρείες  που συμμετείχαν στο Δείκτη CR Index και το CRI Pass  μπόρεσαν να μοιραστούν τη χαρά της βράβευσης και αναγνώρισης των προσπαθειών τους μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες τους.

 

Φέτος, το Ινστιτούτο απένειμε το DIAMOND, την ανώτατη διάκριση του θεσμού, στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, δύο κορυφαίους οργανισμούς που συμμετείχαν επί σειρά ετών στο Δείκτη και είχαν καταφέρει να λάβουν τη διάκριση Diamond και προηγούμενες χρονιές, επιβεβαιώνοντας και φέτος ότι συνεχίζουν να διατηρούν τη δέσμευσή τους αμείωτη στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

Ακολουθούν όλες οι διακρίσεις ανά κατηγορία:

 

·   DΙΑΜΟND: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς

·   PLATINUM: GENESIS Pharma, Novartis Hellas Α.Ε.Β.Ε.

·   GOLD: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ΥΓΕΙΑ Α.Ε.

·   SILVER: Lidl Ελλάς και ΣΙΑ Ο.Ε.

·   BRONZE: Εθνική Ασφαλιστική, ION A.E.

 

 

Τo βραβείο για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση:

 

·   Best Progress GOLD Award: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

 

Τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης:

 

·   Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: GENESIS Pharma

·   Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Τράπεζα Πειραιώς

·   Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Εθνική Τράπεζα

·   Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: Lidl Ελλάς και ΣΙΑ Ο.Ε.

 

 

Διακρίσεις CRI Pass

·         bwin

·         ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

·         Leroy Merlin

 

Το CRI Pass δίνεται για 7η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο σε εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και θέλουν να ωφεληθούν από τα πλεονεκτήματά τους. Το CRI Pass αναβαθμίστηκε σε Πιστοποίηση CRI Pass Certified από το 2020 και εμπλουτίστηκε, ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς και να υποστηρίζει καλύτερα τις επιχειρήσεις στη βελτίωση της αξιοπιστίας τους προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ τις υποστηρίζει στην εναρμόνιση με τα ελάχιστα κριτήρια ESG, διεθνή Standards όπως τα GRI, UN Global Compact, UN Sustainable Development Goals, καθώς και τη Νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών δεδομένων.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης κλείνει 12 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και φέτος βραβεύει 12 επιχειρήσεις με υψηλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά πρότυπα.  Ο κ. Μαύρος τόνισε ότι «οι Διοικήσεις των εταιρειών που διακρίνονται κάθε χρόνο, είναι εταιρίες που έχουν ηγέτες που έχουν καταλάβει ότι η στρατηγική της επιχείρησης και η επιχείρηση η ίδια και από την άλλη η Κοινωνία δεν είναι ανεξάρτητα, αλλά αλληλοεξαρτώμενα μέρη.»

 

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης, o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας, υπογράμμισε ότι : «Εν μέσω της πανδημίας που έθεσε νέες απαιτήσεις και υψηλές προκλήσεις στις επιχειρήσεις, οι εταιρείες επιβραβεύονται σήμερα επειδή απέδειξαν τη δυναμική τους, την ευελιξία τους και την υπεύθυνη συμπεριφορά τους προς την κοινωνία, τους εργαζομένους τους, το περιβάλλον και την αγορά. Ο Εθνικός Δείκτης CR Index εξάλλου, με τα σημερινά δεδομένα, αποτελεί τον πρώτο ESG Δείκτη στην Ελλάδα και βοηθάει τις εταιρείες να αποκτήσουν σημαντικό προβάδισμα στην ενσωμάτωση της Βιώσιμης Ανάπτυξης & ESG κριτηρίων στις λειτουργίες και την κουλτούρα τους.»    

 

Η κα. Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τόνισε ότι οι πολίτες αναμένουν από τις εταιρείες να προωθούν δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις προκλήσεις που τυχόν προκύπτουν.

 

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε στο Χαιρετισμό του ότι στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που δημιούργησε η παγκόσμια πανδημία, η κοινωνική αλληλεγγύη και η εταιρική υπευθυνότητα αποτελούν εξαιρετικά κρίσιμους παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και συμπληρωματικά στη στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

 

Η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι ο ρόλος των εταιρειών πλέον ξεπερνάει την απλή τήρηση των νομικών δεσμεύσεων. Τώρα οι επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, καλούνται να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας, και αυτή η προσπάθεια αναγνωρίζεται και ανταμείβεται, με επενδυτικά κεφάλαια να προσανατολίζονται προς τις εταιρείες με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

 

 

Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης πρόσφατα συμπλήρωσε 13 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ως αποκλειστικός  συνεργάτης  του CR Index στη χώρα μας, σε συνεργασία με το βρετανικό οργανισμό Business in the Community υπό τον Πρίγκιπα Κάρολο. Στα 13 αυτά χρόνια, το Ινστιτούτο έχει υποστηρίξει περισσότερες από 70 εταιρείες και οργανισμούς από 12 διαφορετικούς κλάδους να οργανώσουν και να συστηματοποιήσουν την προσέγγισή τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα, εντάσσοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά υπεύθυνες πρακτικές στην εταιρική τους στρατηγική. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου, μάλιστα, αποδεικνύεται πως τα κριτήρια του CRI υπερκαλύπτουν τα GRI & ΕSG Standards, καθώς και τη νέα ελληνική νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη-οικονομικών στοιχείων.

 

Ο CR Index αποτελεί  τον πρώτο ESG Δείκτη στην Ελλάδα, καθώς αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων αναφορικά με την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους, την εταιρική διακυβέρνηση και την αγορά, βάσει 100 διεθνών κριτηρίων, που σήμερα είναι προαπαιτούμενα στους σημαντικότερους ESG δείκτες και πρότυπα. Ο CRI Index παρέχει  στις επιχειρήσεις ένα χρήσιμο στρατηγικό εργαλείο, που παρουσιάζει τα δυνατά σημεία αλλά και σημεία που επιδέχονται βελτίωση, παρέχοντας αναλυτικά στοιχεία και σύγκριση ανά κλάδο και συμβάλει στην βελτίωση των ESG Ratings που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αξιοπιστία των εταιρειών σε επενδυτές-τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

 

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος ΟΤΕ και η WIND, και Υποστηρικτές ήταν το PRC Group/The Management House, το Κέντρο Αειφορίας (CSE) και η Palladian Communication Specialists.

 

Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το Capital.gr, το FORBES,  το CSR News, τo CSR &HR Review, το ADBusiness και το Marketing Week. Την εκδήλωση παρουσίασε η Δημοσιογράφος κυρία Μαρία Ακριβού.

 

Επίσης, η εκδήλωση περιελάμβανε διαγωνισμό κατά τον οποίον θα δοθεί  ένα δωρεάν νέο online εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πιστοποίησης στελεχών  στην Κυκλική Οικονομία από το Κέντρο Αειφορίας (CSE).

 

Η μαγνητοσκοπημένη εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο κανάλι Youtube του Ινστιτούτου και μπορείτε να την παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ εδώ.

 

 

# # #


Τι είναι o Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης (CR Index)

O Δείκτης CR Index αναπτύχθηκε από το Business in the Community το 2002, σε συνεργασία με αναλυτές του City of London και εκπροσώπους επιχειρήσεων, μέσω μίας σειράς διαβουλεύσεων και εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80 εταιρείες, καθώς και άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Δείκτης Εταιρικής ευθύνης είναι το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης των εταιρειών ως προς τις επιδόσεις τους σε θέματα ΕΚΕ, με βάση διεθνή κριτήρια.

Στην Ελλάδα o CR Index εκπροσωπείται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία) σε συνεργασία με το BITC. Πρωταρχικός στόχος του Ινστιτούτου είναι να υποστηρίζει τις Ελληνικές Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς να συστηματοποιήσουν τον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης και να ενσωματώσουν αποτελεσματικά και μετρήσιμα υπεύθυνες πρακτικές στη στρατηγική τους, μέσα από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης των επιδόσεών τους στον τομέα αυτό.


Τι είναι το CRI Pass

Tο Ινστιτούτο Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI), σε συνεργασία με ανεξάρτητους ειδικούς και με στόχο τη διάδοση της εφαρμογής της Εταιρικής Υπευθυνότητας σύμφωνα με τα διεθνή Standards και πρακτικές, δημιούργησε το CRI Pass. Πρόκειται για ένα διαγνωστικό εργαλείο σχεδιασμένο για μικρομεσαίες αλλά και για Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα ολοκληρωμένα βήματα στην Εταιρική Υπευθυνότητα, ωφελούμενες από τα  πλεονεκτήματά της.

 

Το CRI Pass αναβαθμίστηκε σε Πιστοποίηση CRI Pass Certified από το 2020 και εμπλουτίστηκε, ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς και να υποστηρίζει καλύτερα τις επιχειρήσεις στη βελτίωση της αξιοπιστίας τους προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ τις υποστηρίζει στην εναρμόνιση με τα ελάχιστα κριτήρια ESG, διεθνή Standards όπως τα GRI, UN Global Compact, UN Sustainable Development Goals, καθώς και τη Νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών δεδομένων. Επιπλέον η συμμετοχή στο CRI Pass προετοιμάζει κατάλληλα όσες εταιρείες επιθυμούν να συμμετάσχουν στον απαιτητικό CR Index ( Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας)  και τα 5 επίπεδα διάκρισης (Silver, Bronze, Gold, Platinum, Diamond)

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το Ινστιτούτο και τις δράσεις του:

 

Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης

Επικοινωνία: Ζέτα Χατζηαντωνίου

Τηλέφωνο: 211 18 23 905

E mail: info@cri.org.gr

Website: http://www.cri.org.gr