CRI


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

12 κορυφαίες επιχειρήσεις διακρίνονται για τις υψηλές επιδόσεις τους  στην Εταιρική Υπευθυνότητα βάσει των αξιολογήσεων CR Index & CRI Pass

-- Για 10η συνεχή χρονιά, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης στηρίζει και επιβραβεύει την Εταιρική Υπευθυνότητα που εντάσσεται στην επιχειρηματική στρατηγική 

 

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2018
CRI


Η κα. Έλενα Κουντουρά, Υπουργός ΤουρισμούΠροβολή στα τηλεοπτικά ΜΜΕ


Σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 στο  Radisson Blu Park Hotel, βραβεύτηκαν οι 12 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2017, εφαρμόζοντας υπεύθυνες πρακτικές ΕΚΕ, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index και το CRI Pass, το πρώτο εργαλείο που «εισάγει» κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης.    

 

Η φετινή εκδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης πρόσφατα συμπλήρωσε 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ως αποκλειστικός εκπρόσωπος του CR Index στη χώρα μας, σε συνεργασία με το βρετανικό οργανισμό Business in the Community υπό τον Πρίγκιπα Κάρολο. Στα 10 αυτά χρόνια, το Ινστιτούτο έχει υποστηρίξει περισσότερες από 50 εταιρείες και οργανισμούς από 12 διαφορετικούς κλάδους να οργανώσουν και να συστηματοποιήσουν την προσέγγισή τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα, εντάσσοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά υπεύθυνες πρακτικές στην εταιρική τους στρατηγική. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου, μάλιστα, αποδεικνύεται πως τα κριτήρια του CRI υπερκαλύπτουν τα GRI Standards, το διεθνές πρότυπο για την έκδοση Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, καθώς και τη νέα ελληνική νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη-οικονομικών στοιχείων.

 

Τη φετινή εκδήλωση προλόγισαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Υπουργός Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά, η οποία συνεχάρη τους πρωταγωνιστές της βραδιάς και όλους όσοι τα προηγούμενα χρόνια έχουν επενδύσει σε δράσεις και προγράμματα Εταιρικής Ευθύνης, προσφέροντας στους εργαζομένους, στην αγορά, στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Γιώργος Μοσχόβης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καθώς και ο κ.Βασίλης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), ενώ παρευρέθησαν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Φέτος στην Ελλάδα, και μετά από την κατάκτηση των τριών πρώτων βραβείων DIAMOND από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τον Όμιλο ΟΤΕ και την Τράπεζα Πειραιώς τις τρεις προηγούμενες χρονιές, το Ινστιτούτο απένειμε το τέταρτο DIAMOND, την κορυφαία διάκριση του θεσμού, στην Εθνική Τράπεζα.

 

Παρακάτω όλες οι διακρίσεις ανά κατηγορία:

 

·   DΙΑΜΟND: Εθνική Τράπεζα

·   PLATINUM: WIND Ελλάς

·   GOLD: Genesis Pharma, ΔΕΠΑ Α.Ε., Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. , Pfizer Hellas, Novo Nordisk Ελλάς

·   SILVER: LIDL Hellas & ΣΙΑ ΟΕ

·   BRONZE: Αττικές Διαδρομές Α.Ε.

 

Τα βραβεία για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση:

 

·   Best Progress GOLD Award: Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

 

Το βραβείο για την καλύτερη νεοεισερχόμενη εταιρεία:

 

·   Best New Entry: LIDL Hellas & ΣΙΑ ΟΕ

 

 

Τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης:

 

·   Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: WIND Ελλάς Α.Ε.

·   Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΔΕΠΑ Α.Ε.

·   Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Pfizer Hellas Α.Ε.

·   Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: Αττικές Διαδρομές Α.Ε.

 

Οι εταιρείες J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε., ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ και METLIFE ΑΕΑΖ κατέκτησαν τη διάκριση CRI Pass που διεξάγεται για 4η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο για τις εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Επίσης το Ινστιτούτο επιβράβευσε τις εταιρείες WIND Ελλάς και Genesis Pharma για τη διαχρονική συμμετοχή τους και στήριξη στο θεσμό CR Index.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στον χαιρετισμό του τόνισε: «Σήμερα το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης κλείνει 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και βραβεύει 11 επιχειρήσεις με υψηλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά πρότυπα.  Πρέπει να τονίσω ότι έχουμε διαπιστώσει ότι οι υπεύθυνες επιχειρήσεις επιδεικνύουν καλύτερες  οικονομικές επιδόσεις  και επιπλέον  ανακάμπτουν γρηγορότερα από την κρίση. Αυτό αποτελεί και το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των υπεύθυνων επιχειρήσεων».

 

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης, o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας, υπογράμμισε: «Τα τελευταία 10 χρόνια παρά την οικονομική ύφεση, περισσότερες από 50 επιχειρήσεις συμμετείχαν στον θεσμό του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CRI Index) που είναι διεθνώς ένα από τα πιο έγκυρα εργαλεία αξιολόγησης. Ο CRI Ιndex συνδέεται άμεσα με τα κριτήρια του GRI  για τις Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας καθώς και τη νέα εθνική νομοθεσία για την Εταιρική Υπευθυνότητα, ενώ ενσωματώνει πλέον την Εταιρική Υπευθυνότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο των εταιρειών και τις σχετικές αποφάσεις του».

 

Τη βράβευση των εταιρειών πραγματοποίησαν οι: Δημήτρης Μαύρος και Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού, Γιώργος Μοσχόβης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,
Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), Μανόλης Παπαπολύζος, Πρόεδρος Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Klas Eric Soderquist, Associate Professor, Dept. of Management Science and Technology -  Director, MBA International Program του ΟΠΑ, Νικόλαος Εμπέογλου, Πρόεδρος ΔΣ Alba.

 

 

Χορηγοί επικοινωνίας της τελετής βράβευσης CR INDEX 2017-2018 ήταν η εφημερίδα «ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ», ο Capital.gr και το Forbes, ο Εκδοτικός Οργανισμός Direction και ο Όμιλος ICAP. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος ΟΤΕ, ενώ την εκδήλωση υποστήριξαν το PRC Group/The Management House, το Κέντρο Αειφορίας (CSE) και η Palladian. Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Νεκτάριος Νώτης.CRI

 


Δείτε τα αποτελέσματα CR Index  σε PDF κάνοντας κλικ εδώ

CRI PassΔείτε τα αποτελέσματα CRI Pass σε PDF κάνοντας κλικ εδώ
CRI


Τα βραβεία της εκδήλωσης

CRI

Ο κ. Δημήτρης Μαύρος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης

CRI

Η κα. Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού CRI

Ο κ. Νίκος Αυλώνας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης


CRI

Από την Απονομή της κορυφαίας διάκρισης DIAMOND στην Εθνική Τράπεζα
CRI

Ο παρουσιαστής, δημοσιογράφος κ. Νεκτάριος Νώτης

CRI

Από την εκδήλωση


CRI


Από την εκδήλωση 

Τι είναι o CR Index

 

CR Index (Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης) αναπτύχθηκε από το Business in the Community το 2002, σε συνεργασία με αναλυτές του City of London και εκπροσώπους επιχειρήσεων, μέσω μίας σειράς διαβουλεύσεων και εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80 εταιρείες, καθώς και άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Δείκτης Εταιρικής ευθύνης είναι το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης των εταιρειών ως προς τις επιδόσεις τους σε θέματα ΕΚΕ, με βάση διεθνή κριτήρια.

Στην Ελλάδα o CR Index αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία) σε συνεργασία με το BITC. Πρωταρχικός στόχος του Ινστιτούτου είναι να παρέχει στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης των επιδόσεών τους σε θέματα ΕΚΕ, για την καλύτερη ενσωμάτωσή της στη στρατηγική και την πρακτική τους.

 

Τι είναι το CRI Pass

Το CRI Pass αποτελεί ένα διαγνωστικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν βασικά ζητήματα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της μια υπεύθυνη επιχείρηση καθώς αποτυπώνει όλες τις πτυχές Εταιρικής Υπευθυνότητας. Πιο συγκεκριμένα το εργαλείο  αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά και χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το CRI Pass.   Επιπλέον η συμμετοχή στο CRI Pass προετοιμάζει κατάλληλα όσες εταιρείες επιθυμούν να συμμετάσχουν στον απαιτητικό CR Index ( Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας)  και τα 5 επίπεδα διάκρισης (SilverBronzeGold ,PlatinumDiamond)

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το Ινστιτούτο και τις δράσεις του:

 

Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης

Επικοινωνία: Ζέτα Χατζηαντωνίου

Τηλέφωνο: 210 8085565

E mailinfo@cri.org.gr

Website: http://www.cri.org.gr